sâmbătă, 7 august 2010

Despre relatia mea cu Mihai Eminescu Trust (IV)


... Cam in aceeasi perioada in care au debutat intalnirile grupului de initiativa (mai precis undeva catre sfarsitul lunii iulie - inceputul lunii august 2009) am fost invitat de Cosmin Moga la “o cafea” . Fara sa intru in detalii inutile , iata rezumatul celor discutate :
   In calitate de custode al Breitelor , MET-ul a constatat faptul ca stapanirea procesului (absolut natural) de trecere de la poiana nepasunata catre padure nu este o intreprindere prea simpla . Concret , invazia carpenului devenea costisitor de controlat prin mijloace mecanice . Si din acest motiv (dar nu numai) s-a hotarat gestionarea problemei prin pasunare . In acest scop , MET-ul urma sa achizitioneze un numar de cca. 100 capre si cca. 10 bivoli .
Pe aceste date , Cosmin intentiona sa afle (si) parerea mea in legatura cu infiintarea si conducerea unei exploatatii agricole de semi-subzistenta . In raspuns am subliniat interesul pe care il aveam (si il am) fata de subiect , precum si disponibilitatea de a-l sprijini in inteprindere , inclusiv printr-o colaborare directa . Am convenit sa pastram legatura . Care legatura a fost reluata in a doua jumatate a lunii august , cand am fost sunat de Cosmin si invitat la o intalnire cu d-na Luminita Holban (director MET) . Pentru a da curs invitatiei , mi-am intrerupt concediul* si m-am intors din Germania . Din primele discutii am inteles ca MET-ul intentiona sa externalizeze cumva atat eventuala exploatatie agricola cat si pasunarea Breitelor . In principiu , am mai inteles ca sunt tatonat in vederea unei eventuale colaborari .
Dupa primele discutii a urmat o pauza de cca. doua luni bune . Pauza ? Liniste deplina ...
Ulterior am aflat ca in timpul celor doua luni de liniste s-au cautat diferite alternative la varianta eventualei  colaborari cu subsemnatul . Asemenea , am mai aflat ca se intra in criza de timp . Concret , cel (cei) care finantau** intreprinderea au stabilit ca data limita pentru achizitionarea animalelor sfarsitul anului .
Negasind alternativa satisfacatoare in timp util , d-na Luminita Holban l-a mandatat pe Cosmin sa ma caute din nou si sa-mi propuna o colaborare . In pofida circumstantelor aratate si in pofida unei prime impresii nu prea grozave (am in vedere aici in primul rand modul in care au decurs si s-au incheiat primele discutii) , am acceptat – de principiu - colaborarea . De ce ? Intr-un cuvant : din curiozitate ...                

* fac aceasta precizarea pentu a sublinia interesul pe care il manifestam (si il manifest) fata de subiect (respectiv agricultura de semi-subzistenta) . 
          ** cuvant magic , adevarata cheie de bolta a oricarei intreprinderi non profit , de protectia mediului , de cercetare , de conservare , s.a.m.d. .

4 comentarii:

Anonim spunea...

Ferma se semi-zubzistenta este faina, si mie imi place (in asta am crescut-pana acum 2 ani coseam in mod regular la bunici). Pacat ca nu ai reusit sa mergi inainte pe calea asta.

Tibi

Florin Staicu spunea...

De fapt , dupa cum voi arata , nereusita nu este a mea .

In plus , intr-un fel sau altul , voi merge "inainte pe aceasta cale" .

Anonim spunea...

Oricum, a lucra ca fermier in conditzii de semi-subzistentza, arata atat putere cat si curaj. Viatza aia este foarte frumoasa, dar foarte grea. Depinde de om. Nu am facut aluzie la tine (ca nu ai fi ok pt asa ceva, din contra!!!), ci am scris asta asa ca idee pentru marii si smecherii (cu muuulte articole) conservatzionisti si adeptzii "sustainable developement" ului.

Am avut recent ocazia sa vb cu mai multzi strainezi ("vestici si nu numai). Le-am spus ca pe mine nu ma orbeste lista lor de lucrari, poate fi si Nature sau oriunde. Sa vina aici, sa puna mana pe sapa si sa lucre. Si daca rezista examenului, poate as fi tentat sa ii cred pe cuvant. Si daca vor rezista, atunci ar realiza ca hceia conservarii biodiversitatzii nu consta in gargare (publicate in reviste tari) ci in a pune mana pe coasa si iesit pe camp, la lucru.

Multzi conservatzionisti Peter Lengyel et al.) de-ai nostri ar fi mai originali si ar putea vb in mai multa cunostiintza de cauza daca ar face asa ceva.

Sau nu au timp din cauza proiectelor? Unii ma tre sa si castige nu?:) Rahat de tzara...

O zi super,
Tibi

Florin Staicu spunea...

Acuma , lucrurile stau cam asa :

- spre marea mea surprindere , am observat ca (prea) multi folosesc atributul de "semi-subzistenta" fara sa-i cunoasca exact semnificatia curenta . Evident , nu fac aluzie la tine .

- dupa cum stii , ferma de semi-subzistenta nu presupune neaparat sa tragi in ham si nici nu exclude folosirea fortei de munca sezoniere .

- este clar ca in ceea ce ma priveste sunt (si vor fi) cateva restrictii vis a vis de efortul fizic intens . Am capacitatea de a compensa majoritatea acestor restrictii . In plus , recuperez rapid (tinand cont de cazuistica) , cu determinare si cu metoda .

- nu cred ca pot fi de acord cu afirmatia "viatza aia este foarte frumoasa, dar foarte grea" . Cred ca viata poate fi fie "foarte frumoasa" . fie "foarte grea" .
Evident , este mai usor sa folosesti tastatura decat sa rânesti grajdul , dar daca iubesti animalele nu ti se va parea "foarte greu" nici rânitul .

- Peter Lengyel nu este un "conservationist" . Este posibil sa fi fost "conservationist" . Odata . Demult . Acum nu este alceva decat un impusca francu' cu un ego supra dilatat , abonat la tot felul de congrese si mese rotunde (si pe gratis) stipendiate tocmai de acei in contra carora pretinde ca lupta ...