marți, 10 august 2010

Despre relatia mea cu Mihai Eminescu Trust (V)


Am afirmat anterior ca , in pofida tuturor circumstantelor , am hotarat sa colaborez cu MET-ul din curiozitate . Sa dezvolt putin :
In primul rand , am apreciat ca este o buna ocazie sa incerc sa inteleg ce este aceasta fundatie , care ii sunt scopurile (si cele declarate , si cele trecute sub tacere) , care ii sunt caile si modul de actiune , care ii este istoria , care ii sunt perspectivele , cum foloseste colaboratorii , s.a.m.d. .
In al doilea rand , infiintarea si conducerea unei exploatatii agricole de semi-subzistenta este , pentru mine , un  subiect de maxim interes . A invata cum se pune in practica o asemenea intreprindere pe spezele si riscul unui tert este o ocazie cu care nu te intalnesti in fiecare zi .
Ca elemente secundare curiozitatii , am fost multumit sa-l pot ajuta pe Cosmin , iar daca intreprinderea se dovedea viabila si rentabila , urma sa am si un castig material .     

Cateva cuvinte despre circumstantele care ma indemnau la retinere : in afara de cele aratate in “Schita de scrisoare catre Mihai Eminescu Trust” , am amintit si de o “prima impresie nu prea grozava” ,  cu referire la “modul in care au decurs si s-au incheiat primele discutii” . De ce o asemenea impresie ?
In primul rand si foarte pe scurt , din capu’ locului am simtit la interlocutori (ma refer aici in primul rand la d-na Holban)  o anume obisnuinta de a lucra “la plesneala” .  Viitorul avea sa-mi confirme intuitia .
In al doilea rand , am fost jenat de modul in care aceeasi d-na Holban a inteles sa deschida , fara explicatii , o paranteza (abrupta) in relatia cu subsemnatul (respectiv in relatia cu un potential colaborator) . Asemenea atitudine indica cel putin lipsa de respect pentru interlocutor .  Viitorul avea sa-mi confirme si aceasta impresie . Tot viitorul imi va reconfirma o regula simpla : o intreprindere pornita “in pofida tuturor circumstantelor” sfarseste , invariabil , prost ...
Totusi (ca sa anticipez cumva concluziile) , nu regret alegerea : am invatat cateva chestiuni interesante , am aflat cateva amanunte relevante despre si in legatura cu MET si (nu in ultimul rand) am realizat ca , in pofida experientei de viata , continui sa acord prea mult credit oamenilor ...  

3 comentarii:

Anonim spunea...

Ai avut dreptate în majoritatea privinţelor la ceea ce ai intuit. Mai nou Luminiţa Holban şi Cosmin Moga s-au transbordat fără ştirea celor de la MET, la o nouă structură cu mult mai amplă din toate punctele de vedere. Este vorba de mai nou înfinţata asociaţie "Progresul Silvic" ce şi-a întins cu ştirea ministerului, tentacolele peste un areal de 242 de mi de ha, în care intră şi liliputul proiect Rezervaţia stejarilor seculari care oricum acum la final ne dăm seama că a fost un fiasco total.Din câte se zice prin asociaţia "Progresul silvic" se vor pritocii la propriu în cei 10 ani de contract, vreo 150 de milioane de EURO. Oricum o să avem ocazia să vedem în ce constau acele proiecte aducătoare de bani din teşchereaua comunităţii europene deşi ar trebui ca cineva să-i mai ea la "purecat" pe cei care îşi bat joc atât de banul public cât şi de cel european întrucât pe Breite doar caprele opresc invazia cărpinişului în rest "vânare de vânt"

Florin Staicu spunea...

Din capu' locului : faptul ca nu va asumati afirmatiile va descalifica . Pe de alta parte , nu am ascuns buna relatie pe care o am cu Cosmin Moga . Prin urmare , sunt oarecum fortat sa public comentariul , chiar si asa nesemnat cum este .

Nu ma pronunt in ceea ce o priveste pe d-na Holban ; o s-o fac numai atunci cand voi considera ca am suficiente informatii verificate .

In ceea ce-l priveste pe Cosmin , stiu ca a fost determinat , de o maniera cel putin discutabila , sa plece din MET . Si mai stiu ca nu a fost singurul in situatia aratata . De fapt , am suficiente informatii in legatura cu , sa zicem , neclaritatile din MET , dar nu consider oportun sa dezvolt subiectul . Inca .

In ceea ce priveste “Progresul Silvic” nu am nici un fel de date . Inclin sa cred , insa , ca aveti dreptate : tinand cont de experientele de pana acum , este extrem de probabil sa fie un aparat de sifonat bani publici catre buzunare private . Daca detineti date si informatii certe si intelegeti sa vi le asumati , nu va sfiiti : va stau la dispozitie .

In ceea ce priveste ultima fraza , doua observatii : afirmatia corecta este “caprele ar fi putut controla invazia de carpen” si doi , daca vreti sa fiti consecvent , nu “vanare de vant” ci “vanare de bani”

Daca considerati ca mai aveti ceva de adaugat , s-o faceti numai sub semnatura verificabila .

Cosmin spunea...

Este comico-tragica postarea, cred ca stiu cine este autorul, un singur om asazis "jurnalist" scrie atit de ambiguu, fara ceva concret , fara a avea date verificate si fara a avea macar habar despre....domeniul la care face referire.
Citeva comentarii punctuale:
1. Eu si Luminita am fost fortati sa plecam din MET, eu am avut si un proces cu ei, pe care l-am cistigat.
2. Asociatia Progresul Silvic este un ONG vechi, filiala din Sibiu a luat in administrare siturile Natura 2000 din aceasta zona. Ceea ce "jurnalistul" nu stie, este faptul ca oamenii au realizat un dosar care a fost depus la Ministerul Mediului, au facut punctajul necesar si li s-a dat situl in administrare. Deci nu cu ...."stirea ministerului" ci chiar comisia din Minister a dar siturile in administrare. Mai mult, cineva care aspira la administratia sitului a facut reclamatii ulterioare, dar nu s-a produs nici o schimbare de decizie.
3. De unde stie "jurnalistul" ca proiectul Breite este un ....fiasco? Daca o actiune poate nu a iesit chiar cum trebuie, nu inseamna ca proiectul nu si-a atins obiectivele. Deci, dovezi.
4. Pritocirea /an ar fi de 10 milioane Euro, adica peste suma accesata prin cel mai mare proiect POS din Romania. Maxim se vorbeste ca se finanteaza proiecte de pina la vre-o 7-8 milioane Euro, desi inca asa ceva nu a fost vazut. Deci, o economie de ...10 milioane/an mi se pare hilara.
5. Ca sa poti "vedea" ce se intimpla in acele proiecte, trebuie sa intelegi domeniul respectiv. Da, poate un control mai strict ar fi bine venit. Dar de controlat, oricum se controleaza.
6. Pe Breite s-au taiat peste 20 ha de carpen, cind inca eram eu acolo. Am auzit ca la primavara se mai taie. Chestiile acestea se pot verifica, se pot masura. Caprele, cite au mai ramas saracele, opresc numai procesul de lastarire.