miercuri, 8 decembrie 2010

Revista presei sighisorene


Cu totul intamplator , ajung sa rasfoiesc cateva numere din foaia Jurnalul Sighisoara Reporter - una din trambitele senatorului local (cel cu bizonii) . Spre surprinderea mea , aflu lucruri interesante . Iata cateva :

- “… sunt profund dezamăgit că tocmai Sighişoara, oraş  în care locuiesc şi eu, şi care rar are şansa de a avea un senator în Parlamentul României…” - apropitarul ales senator prin redistribuire dixit . Prin urmare , atata este Sighisoara pentru (oricare) venetic : orasul în care locuieste (probabil intamplator si posibil vremelnic) . Si-avem (prea) destui din astia …

Cat despre rara sansa , ce sa zic ? Din aproape sase legislaturi (prima incompleta) , in doua am avut “sighisoreni” alesi , iar doua din sase nu-mi pare ca inseamna rar . In legislatura 1996-2000 am avut chiar doi alesi .  Rezultatul ? Zero barat ! (Imi amintesc alocutiunea sustinuta de senatorul Burghelea in plenul Senatului , dealtfel cred ca singura memorabila , alocutiune in care reclama ca diurna-i prea mica …)

- Din "Qui prodest?" - un drept la replica semnat Ioan Dorin Danasan dar insailat , mai mult ca probabil , de participanta la olimpiada (-ele) de lb. romana care-l secondeaza in permanenta - retin urmatoarele : “cred cu tărie în libertatea de exprimare a fiecăruia din noi, drept consfințit de Constituția României” si “eu sunt un om al dialogului (…) un dialog direct și onest” . Nu zau ?

- “… Ceea ce lipseşte însă este o mai mare implicare din partea executivului*, fapt ce se răsfrânge negativ asupra noastră a tuturor. Din păcate însă şi acolo unde se oferă sprijin în atragerea de finanţări se constată lipsa unor proiecte, ca să nu mai vorbim de lipsa de strategii (incredibil ! n.m.) . Pentru a masca proasta gestionare a problemelor urbei s-a ajuns ca la orice problemă ridicată sau la care se caută rezolvare să ni se argumenteze sec “nu se poate rezolva, aşa merg lucrurile în ţara aceasta, asta este.” - Grupul consilierilor locali PDL

-“în Sighişoara nimic nu se poate face” - consilierii UDMR

- “consilierii PNL s-au şi abţinut de la vot mai multe şedinţe acuzând lipsa de răspuns şi de implicare a executivului* în unele probleme ridicate”

       - acelasi executiv* imprumuta inca 15 milioane de lei  , in numele si pe spezele noastre !

- un nou proiect de valorificare a Perlei Transilvaniei (asta apropos de "lipsa proiectelor" reclamata de grupul  consilierilor locali PDL) : "Un sat medieval in Cetate" (sic!) , Middle Age 2011 ! 

        “Iti doresti o adevarata atmosfera medievala in Cetatea Sighisoarei in toata perioada estivala ? Cu cavaleri si domnite , cu turniruri , cu dans si muzica de ev mediu ? Voteaza zilnic (…). Cu ajutorul tau (prostule , n.m.) putem valorifica (in folosul cui ? n.m.) perla Transilvaniei - Cetatea Sighisoara .“  
Deci asa ! Putem si trebuie sa VALORIFICAM "perla" ! Nu proteja ! Nu ingriji ! Nu pastra ! Nu , nu si nu ! Numai si numai VALORIFICA !   

Ca s-o citez pe responsabila cu difuzarea de informatii a Primariei , ma intreb , si eu , retoric : in folosul cui aceasta valorificare ? Cumva in folosul Cetatii ?  Al sighisorenilor ? Sau a celor cativa imbuibati carora nimic nu le mai este indeajuns …


      * la urma urmelor , cine este , de fapt , acest executiv ? Cine-l compune ? Cu alte cuvinte , cine (va) raspunde , la o adica ?


      P.S.  Imi aduc aminte ca la inceputul anilor ’70 , in Cornesti , in vecinatatea locului pe care azi troneaza kitsch-ul ridicat pe ruina fostei Mori  (cea din capu' strazii care duce spre fostul abator - respectiv targu' de vite) , exista o bodega infecta numita “Lotru” , populata cu birjari si oameni de nimic . Ori de cate ori treceam pe langa ea , tata - Dumnezeu sa-l odihneasca - avea , invariabil , aceeasi vorba : daca as putea arunca inauntru o legatura de grenade as face un serviciu omenirii . Ori de cate ori ies din casa si-mi cade privirea pe Primarie , imi trec prin cap aceleasi vorbe . Ori de cate ori aud sau vad stiri despre Parlament , Guvern sau Presedintie , asemenea …   
    

2 comentarii:

Bogdan Burghelea spunea...

Legat de comentariul dumneavoastră privind activitatea parlamentară a tatălui meu, îmi permit să remarc că este cel puţin maliţioasă.

Deoarece cred că în anumite contexte "qui s'excuse, s'accuse" nu vreau să intru în prea multe detalii.

Totuşi, îmi permit să vă atrag atenţia cu privire la transcrierea a doar trei alocuţiuni din Senatul României.

http://www.kurtyan.ro/mof/MOF2/1999/mof2_1999_240sen.htm

http://www.kurtyan.ro/mof/MOF2/1998/mof2_1998_159SEN.htm

http://www.kurtyan.ro/mof/MOF2/1999/mof2_1999_079sen.htm

Dacă aţi arăta mai multă bună credinţă, cred aţi mai găsi şi alte dovezi concrete ale activităţii sale.

Cu urări de sănătate,
Bogdan I. Burghelea

Florin Staicu spunea...

D-le Burghelea

Din capul locului , specific : trec postarea d-vs. in contul loialitatii filiale .
___________________________________

Personal consider ca am formulat chiar foarte rezervat opiniile mele vis a vis de activitatea “sighisorenilor” alesi in Parlamentul Romaniei . Asta spre deosebire de d-vs. , care , in ceea ce ma priveste , ati renuntat la rezerve .

Daca insistati (sper sa nu) , voi dezvolta chestiunea si voi publica inclusiv alocutiunea la care m-am referit , astfel incat eventualii interesati sa poata aprecia in cunostinta de cauza in ce masura sunt (sau nu) de buna credinta .

Ca sa n-o lungim inutil , va propun un lucru simplu : aratati-ne d-vs. ceea ce imi scapa mie . Cu alte cuvinte , ce au realizat , concret , “sighisorenii” care ne-au reprezentat - si ne reprezinta - in Parlamentul Romaniei pentru Sighisoara ? Subliniez : concret . Pentru aceasta , va pun la dispozitie oricat de mult spatiu considerati .

In final , cu toate ca nu obisnuiesc , o sa va fac o marturisire : m-am numarat printre cei care l-au sprijinit sustinut pe tatal d-vs. in respectiva campanie electorala . Inclusiv material . Am fost profund dezamagit atat de prestatia dumnealui , cat si de traiectoria PNT-ului …

Cele bune ,