vineri, 17 decembrie 2010

Tigan sau rrom ? (I)


Anormalitatea care defineste timpurile noastre contine si un fel de paradox pervers : persoane dintre cele mai detestabile au (uneori) initiative - pe fond - corecte . Ilustrativa este una din initiativele Basescului - respectiv rarirea bugetivorilor si taierea sporurilor si salariilor acestora .

In aceasta categorie intra si initiativa legislativa a numitului Prigoana (deputat PD si L) , care propune legiuitorilor revenirea la apelativul tigan si renuntarea la denumirea de rrom . In legatura cu Prigoana nu vreau sa afirm decat atat : il dispretuiesc . Initiativa legislativa , insa , e remarcabila , necesara si absolut corecta . Si mai remarcabil este insa faptul ca Guvernul este de acord cu initiativa (vezi sedinta Guvernului de joi , 2 decembrie a.c.) .

Pentru exactitate trebuie precizat ca initiativa revenirii la etnonimul tigan a apartinut d-lui Gheorghe Funar , senator PRM . Interesante au fost reactiile PDL-istilor de atunci (2007) . Conform cu antena3.ro , “parlamentarii PDL au declarat că nu vor vota un asemnea proiect legislativ , denumirea de rrom fiind acceptată de toată opinia publică şi de autorităţi” . (...) “Pentru cealaltă denumire - pe care eu nu o folosesc - există un înţeles insultător , iar ei se denumesc populaţie romă sau hindi . Restul discuţiilor nu sunt altceva decât politicianism şi propaganda” (Nicolae Vlad Popa , deputat PDL) . 

Ulterior (martie 2009) , Jurnalului National* a initiat o campanie de presa pe aceeasi tema .

                 "Mascota" campaniei Jurnalului National
 _______________________________________________________

Acceptul folosirii oficiale a apelativului rrom ii apartine , nemijlocit , jidanului Petre Roman . Acesta , in calitate de ministru de externe al Romaniei , a semnat Memorandumul D2 / 1094 29.02.2000 , memorandum care a insemnat acceptarea substituirii etnonimului tigan cu cel de rrom in documentele oficiale ale statului roman . Acceptul este incununarea eforturilor si presiunilor constante intreprinse de neprietenii Romaniei , eforturi care au devenit publice incepand cu anul 1993 , cand , in Consiliul Europei , s-a votat oficializarea apelativului rrom** la nivelul UE . Pe fond insa , lucratura a debutat mult inainte de aceasta data*** .

Fundatia Sörös este entitatea care , imediat dupa asa zisa revolutie , a indus metodic (printr-un program complex) initiativa schimbarii apelativului tigan in rrom . Un jalon important al acestui program a fost adoptarea Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare (nov. '92) .

Initial , reprezentantii fundatiei Sörös au incercat sa impuna termenii romi (pentru tigani) si romalli (pentru limba tiganeasca) . Ulterior , s-a trecut la apelativul rromi iar limba romalli a devenit limba romani (romanes) . Cam in acelasi timp , indicativul atribuit tarii noastre a fost schimbat in ROM . Anomalia a fost corectata abia in 2001 , la initiativa unui secretar de stat in Ministerul Culturii si Cultelor , Ion Antonescu (stranie coincidenta) , cand ROM a devenit ROU . De subliniat : Ambasada SUA din Bucuresti , desi notificata oficial , a refuzat sa accepte folosirea indicativului ROU , continuand sa foloseasca indicativul ROM . Asemanator , autoritatile italiene elibereaza  rezidentilor romani acte de identitate avand indicativul ROM . Sa fie o simpla eroare ? Adevarul pare sa creada ca nu ...

                                   Sursa : ziarul Adevarul

Nota : Pentru punerea  samavolniciei in practica , Sörös (jidan american nascut in Ungaria) s-a folosit constant de cozile de topor permanentizate la conducerea tarii , de asa zisa elita intelectuala a Romaniei (in fapt o mana de veleitari lacomi si lipsiti de caracter) si de cativa minoritari obraznici (gen Madalin Voicu , Nicolae Paun alias Niky Scorpion sau Nicolae Gheorge) .

Un exemplu in acest sens este parcursul numitului Nicolae Gheorghe , fost profitor al regimului comunist , metamorfozat in mare activist pro democratia dupa 1989 . La inceputul anilor ’90 devine membru GDS , publicist militant la Revista 22 si membru Sörös . Trimis la tot felul de simpozioane internationale , devine din ce in ce mai obraznic : lanseaza (pe hartie) tot felul de programe pentru tigani (foarte bine finantate , dar fara rezultate practice) , pretinde catedre universitare tiganesti si locuri garantate neconditionat pentru tigani in universitati , s.a.m.d. .

In aceeasi ordine de idei , un alt exemplu ilustrativ este scrisoarea deschisa adresata d-lui senator Funar (in legatura cu initierea revenirii la etnonimul tigan) de catre numitul Adrian Szelmenczi (Agentia de Monitorizare a Presei****) :

        Domnule Funar,
  Agentia de Monitorizare a Presei va initia o campanie de semnaturi pentru schimbarea denumirii de "roman" in "valah" pentru a fi evitate confuziile care v-au indignat atat de mult. Consideram ca, istoric vorbind, romii au mai multa legitimitate in a se folosi de aceasta denumire deoarece ei insisi isi spuneau astfel in momentul in care romanii se autointitulau "vlahi" sau "valahi". Prin urmare, romanii poarta abuziv un nume care poate fi foarte usor confundat cu denumirea uneia dintre cele mai vechi minoritati europene. (…)
                                                 
                                              Cu stima,
                                        Adrian Szelmenczi (…)
                                Agentia de Monitorizare a Presei

Nota : Ma simt dator sa mentionez ca fostul ministru de externe Melescanu a raspuns presiunilor amintite prin Memorandumurile H03/169 si 5/390/NV din 31 ianuarie 1995 , memorandumuri in care recomanda ferm respingerea folosirii apelativului rrom de catre autoritatile romane .
________________________________________________________

UPDATE

Sebastian Bodu (alta figura detestabila) , euro-parlamentar PDL , declara ca va promova o intiativa legislativa similara in Parlamentul European .
Madalin Voicu , un tigan impertinent si plin de ifose , afirma , la randul lui , (vezi inpolitics.ro) , ca “… românii nu trebuie să fie mai catolici decît Papa în această problema deoarece, spre deosebire de polonezi, cehi, englezi, germani sau francezi, românii sînt un popor mediocru…" .


P.S. Relativ la tema , inca un paradox : Basescu (cel caruia ii apartine si sintagma “tiganca imputita”) a declarat in Financial Times (13 dec. a.c.) : "… Cred ca este o greseala ; nu voi promulga niciodata o astfel de lege …" . Nu putea sa taca macar o data ?


* Acum cca. doi ani am strans cateva semnaturi in favoarea acestei initiative .

** La acea data , vicepresedintele Adunarii Parlamentare Europene era spaniolul Martinez , iar ministru de externe al Romaniei era Melescanu . La obiectia d-lui Melescanu , cum ca oficializarea apelativului rrom creeaza o situatie neplacuta pentru romani , Martinez a ricanat : “Abordarea dumneavoastră este intolerantă , xenofobă şi împotriva normelor europene . Rromii sunt - ca şi românii , ca şi ungurii , ca şi spaniolii , ca şi francezii - o naţie din cele multe care formează Europa de azi . A vorbi peiorativ la adresa rromilor este la fel de urât ca şi cum ai vorbi peiorativ la adresa propriei tale naţii… ” .

Acelasi Martinez declara (relativ recent) in presa spaniola ca este “ingrozit de infractiunile romanilor din Italia” ; intrebat de ce vorbeste de romani cand este vorba de rromi , a afirmat , textual , ”rromi , romani tot una este ….” . Q.E.D. (sursa : senator Urban Iulian) .

*** Prima mentionare documentara oficiala a apelativului rrom a fost facuta in 1971 , cu ocazia primului Congres tiganesc , tinut in Londra (vezi textul imnului tiganilor adoptat atunci) .

**** Agentia de Monitorizare a Presei , desi lasa impresia ca ar fi o institutie a statului (la fel ca Societatea Academica Romana , de exemplu) , nu este . Este un simplu ONG . Simplu , dar deosebit de bine furajat si bine infipt in meandrele concretului . Este util de studiat cine sunt “sponsorii” acestui ONG … Ca si in cazul Societatii Academice Romane , printre sponsori apare asa numita “Fundaţie pentru o Societate Deschisă” . De fapt , Fundatia Sörös Romania

2 comentarii:

Cosmin spunea...

Intrebarea este, daca exista in bibliografia veche, in dictionare, notiunea de Rrom. Nefiind in tema cu problema asta, am intrebat mai demult un profesor din Cluj cum stau lucrurile si mi s-a spus ca este o "gaselnita" recenta si ca defapt denumirea folosita dintotdeauna a fost "tigani". Sincer, nu stiu exact cum stau lucrurile. Oricum, este detestabil modul in care suntem ponegriti in diverse moduri ca natie. Care sa fie oare scopul final? Economic, nu cred ca este.

Florin Staicu spunea...

Voi incerca sa raspund mai pe larg celor doua intrebari intr-un articol viitor .

Pana atunci , foarte pe scurt : sustinerea ca apelativul rrom (care ar insemna in vechea tiganeasca om) semnifica etnonimul specific folosit de cand lumea este inexacta . De fapt , in hindi (respectiv in dialectul prakrit - vechea tiganeasca) om are corespondent in dom .

Prin urmare , daca povestitorii ar fi consecventi cu povestea , apelativul revendicat ar trebui sa fie dom , nu rrom .

In legatura cu scopul inducerii acestei ambiguitati lexicale , lucrurile nu au a face cu economicul , ci pur si simplu cu existenta noastra ca natiune …