sâmbătă, 21 aprilie 2012

Din ciclul "Aici sunt banii d-vs." , azi ziarul "Glasul Cetatii"



Din capul locului , cateva precizari : nu citesc JSR , nu urmaresc Tarnava TV si nu am nici un dram de simpatie pentru proprietarul celor enumerate . Din contra . 
...

Cu un efort de vointa , am reusit sa citesc nr. 194 al ziarului Glasul Cetatii , bilunar publicat inclusiv pe banii mei intr-un neverosimil tiraj de 7.000 exemplare/editie (vezi "Raport privind starea economică,socială şi de mediu a municipiului Sighişoara în anul 2011") .

Colectivul redactional al ziarului este alcatuit din angajate ale Primariei Sighisoara (platite , si acestea , inclusiv din banii mei) . Redactor-sef este numita Ratiu Silvia Anca , purtatoarea de vorbe a Primariei , binecunoscuta in intreg orasul in principal pentru nesimtirea , aroganta si tupeul de exceptie manifestate in raporturile cu cetatenii . Platita , si 'mneaei , tot din buzunarul nostru .    

Acestea fiind precizate , iata cuprinsul ziarului :

Pe prima pagina se lafaie "Dragi sighisoreni," (articol asumat de onor primarele , dar care poarta amprenta inconfundabila a numitei Ratiu) , si "Ion Dacian" (partea a III) , un editorial de-a dreptul insipid , semnat A.H. .

     Despre "Dragi sighisoreni," , o sigura remarca : intreaga insailare musteste de un fel de autoironie aparte . Autoironie ? Sarcasm de-a dreptul : tot ceea ce autoarea imputa adversarilor i se potriveste manusa . 

       Pagina a doua include un Raport de specialitate (...) la proiectul de hotarare privind asocierea Municipiului Sighisoara cu Asociatia Turistica Sighisoara , raport semnat de omniprezenta Ratiu Silvia Anca (o proba irefutabila a tupeului sus-numitei) si Contributia Municipiului Sighisoara la organizarea evenimentelor culturale (?!) in perioada 2008-2011 .

Conflictul de interese continut de "Raportul de specialitate" amintit face obiectul unei sesizari indreptate impotriva numitei Ratiu si adresate ANI in cursul anului trecut .

In ceea ce priveste Contributia Municipiului Sighisoara la organizarea evenimentelor culturale (?!) in perioada 2008-2011 , respectiv banii irositi sau sifonati (dupa caz) sub pretextul finantarii unor asa numite evenimente culturale , situatia este dramatica : zeci si sute de mii de lei aruncati in bataie de joc pe tot soiul de festivaluri care nu au absolut nimic in comun cu arta sau cultura . Tot aici aflu ca an de an contribuim la plata unui plavan care rupe toba prin Cetate , imbracat ca un papagal si racnind tot felul de cimilituri care de care mai stupide . Concret , "marca inregistrata Tobosarul Cetatii" ne costa , in fiecare an , cca. 25.000 lei .

... Data fiind importanta subiectului , Contributia Municipiului Sighisoara la organizarea evenimentelor culturale in perioada 2008-2011 va face obiectul unei analize separate .  

Pagina 3 este dedicata articolului "Argument pentru dezvoltarea* Sighisoarei" , articol semnat (tot) de primarul Danesan . Patru coloane scrise marunt , intr-un fascinant limbaj de lemn** ...

O singura remarca : in articol se afirma ca "numarul turistilor care au vizitat orasul Sighisoara este greu de estimat , o contabilizare relativa (a , n.m.) acestora se face prin Muzeul de Istorie , pe baza biletelor vandute , care anul trecut au fost peste 180.000" , in timp ce in "Raportul privind starea economică, socială şi de mediu a municipiului Sighişoara în anul 2011" apare afirmatia "in anul 2011 Muzeul de Istorie a avut un numar de 131.249 de vizitatori" . De la 131.249 la 180.000 e cale lunga ... , deci cine si de ce minte ?           

Pagina 4 contine doua articole absolut anoste : "Proiect romano-elvetian" (semnat de aceeasi Anca Silvia Ratiu) si "Clopotelul "Scolii altfel"" (articol semnat Gabriella Costescu) .

Pagina 5 este dedicata "Premiului Europei" (adica "Lauda-ma gura , ca dic pumnu' ") .

Pagina 6 , dedicata spiritualitatii , contine aricolele "Raze de speranta" (preot A. Dobre) , "Doua concerte exceptionale (I)" (Dana-Ligia Ilin) si "Rochita de Pasti" (din "Mireasa cu bigudiuri") . Ma abtin de la comentarii .   

Pagina 7 , anunturi .

Pe pagina 8 se lafaie un fel de cronica la o carte scrisa de - se putea altfel - o jidanca*** . Titlul cronicii : "Amos Oz" . Dupa un citat suficient de amplu ca sa ne permita sa apreciem , fara sa ne fie teama ca gresim , opera , cateva cugetari apartinand celei care semneaza Dana-Ligia Ilin . Pentru exemplificare , "Tradarea nu este opusul iubirii , ci una din numeroasele ei optiuni" , si "Eu cred ca tradatorul este cel care se schimba , din punctul de vedere al celor care nu se pot schimba , si nu vor sa se schimbe , si urasc schimbarea , si nu pot concepe schimbarea , cu exceptia faptului ca vor sa te schimbe pe tine" . Adanc , nu ? Asta inseamna sa bati campii , "Insirand cuvinte goale / Cand nimic nu ai a spune" (sa-mi fie iertata inversarea ordinii versurilor) ...

... Opusul iubirii este ura . Iar tradarea nu este o optiune decat pentru nemernici : a trada inseamna , in esenta , a insela . Punct ! Iar cel care incearca sa schimbe pe un/o altul/alta este fie foarte tanar , fie foarte prost .

Doua vorbe pentru autoare : lasati-o balta si vedeti-va de treaba ...  
...

In loc de concluzie , cei care produc si ne strecoara pe sub usa "Glasul Cetatii" nu sunt diferiti de cel care detine JSR . Sunt la fel de lacomi , la fel de aroganti , au la fel de mult tupeu si ne pretuiesc in egala masura - adica deloc . As fi putut scrie nu sunt cu nimic diferiti , dar ar fi fost neadevarat : numitul Basa nu-si editeaza fituica pe banii mei si nici nu mi-o vâră pe sub usa ...
...

Sunt nu frustrat , ci de-a dreptul furios cand vad , din nou , cum ne sunt irositi banii japcuiti si cum suntem tinuti de prosti de niste nemernici ... 



* Cand aud sau citesc cuvantul dezvoltare rostit sau scris de oricare dintre iubitorii de sighisoreni , mi se intuneca inaintea ochilor . In acceptiunea acestora , dezvoltare inseamna mai putine spatii verzi , mai putini arbori , mai multi turisti , mai multe locuri de cazare , mai multe locuri de parcare , toate avand o singura finalitate : mai multi bani in teschereaua lacomilor ...

** "(...) Utilizarea limbii de lemn este cel mai perfid mod de a escamota adevărul, de a abate atenția, de a arunca praf în ochii cititorului, (...) în scopul inducerii în mintal (...) a unei dogme ideologice, sau de a anihila un adevăr. Scopul ascuns al limbii de lemn este mistificarea realității și manipularea mintalului. Cei care se folosesc de limba de lemn manifestă cea mai mare teamă de adevăr. De aceea ei învelesc mereu minciuna într-un simulacru de adevăr (...)." (Diletantismul superficial și limba de lemn)

    *** Ulterior publicarii acestui articol , o persoana binevoitoare m-a corectat : nu e vorba de o jidanca , ci de un jidan . Din punctul meu de vedere , greseala este una regretabila , dar , in context , neesentiala . Oricum , multumesc vigilentei cititoare .
.

15 comentarii:

teodolit spunea...

Ati pus degetul pe rana cu aceasta recenzie. Aveti totala dreptate in aprecieri. Pe de alta parte ma intreb daca oamenii din orasul asta merita cu adevarat o publicatie de o factura mai elevata?
Va raspund si la intrebarea adresata acum cateva postari. Greseala pe care o faceti in opinia mea este aceea de a indica concret un candidat la postul de primar ca fiind optiunea dumneavoastra clara. As pune ramasag pe o bere ca, cel mult pana la alegeri o sa fiti dezamagit de alegerea facuta.

Florin Staicu spunea...

Sighisorenii sunt diferiti . Este fundamental gresit sa-i bagati pe toti in aceeasi oala , cum s-ar zice . Sighisorean e , de exemplu , si Sandu Gota , si Mircea Ferezan . Si sunt atat de diferiti ...

Nu stiu daca o publicatie "de o factura mai elevata" ar fi citita , dar sunt sigur de un lucru : un ziar scos pe banii comunitatii ar trebui sa cuprinda puncte de vedere diverse asupra unor chestiuni cu adevarat importante pentru intreaga comunitate . Glasul Cetatii este trambita d-nei Ratiu si a ATS-ului . Este regretabil ca Dorin Danesan nu realizeaza postura in care a reusit , din nou , sa se aseze . Sau poate o realizeaza dar se complace ...

In ceea ce priveste prezumtiva greseala , incercati sa priviti lucrurile asa : am indicat in clar ce anume nu voi vota niciodata . Si am indicat (e drept , foarte succint) si motivele optiunii .

... As vrea sa pot alege ca primar un sighisorean integru si bun gospodar , cu dragoste pentru acest oras si cu dragoste pentru viata . Un sighisorean care sa nu fie incardasit cu lacomii . Un bun roman . Unul pentru care Cetatea sa insemne mai mult decat vaca de muls a ATS-ului . Unul care sa gandeasca si la cei care nu mai sunt , si la cei care vor veni dupa noi , nu numai la cei cativa lacomi care s-au instapanit peste oras . Dar cum nu am de ales decat intre Danesan si unul care face parte nemijlocit dintre lacomii de care aminteam , voi vota Danesan .

Ca "pana la alegeri voi fi dezamagit de alegerea facuta" ? Nu se pune problema , fiindca Danesan este (cel putin pentru mine) o dezamagire permanenta . Alternativa este , insa , un "operator" . Membru ATS . Si lberal pe deasupra . Decat sa votez asa ceva , mai bine imi tai singur mana dreapta jos ...

Anonim spunea...

Prietene,inainte de ati taia mana,probabilcea cu care scrii(si poate nu ar fi rau)ar fi bine sa stai de vorba cu ,,presupusul''lacom contracandidat al lui Danesan.Ca sa cunosti un om eu cred ca este bine sa stai de vorba cu el nu din auzite.Remarcam inca de la aparitia ,,scrisurilor''d-voastra o rautate pe toti si pe toate mai bine zis o frustrare permanenta.Asta incercati sa transmiteti ?
Pe Danasan ati fost suparat am inteles dupa ce nu v-a mai dat voie sa comercializati sandvisuri la chioscul primariei.Acum iata ca e bun.Va promis probabil ca de acum va lasa sa vindeti din nou.Probabil gogosi im preuna cu el!!!!
Ati scris multe articole bune dar parerea mea lasati-o cu politica pentru ca sunteti subiectiv prin frustrare si astfel,bineinteles nu puteti fi obiectiv.Asta pentru ca un ,,sciitor'' ,,trebe,,sa fie obiectiv.iar obiectivitatea nu o gasiti numai la anumiti indivizi sau la anumite baruri din oras.

Anonim spunea...

Interesant modul cum il separati pe Danasan de ceilalti, ce reusesc eu sa inteleg:il votati pe Danasan sa nu iasa unul ATS.
Parca pana acum Danasan nu a fost un fel de tobosar al celor de la ATS?
Eu nu vad diferenta.....

Sigur ca Burlacul mi se pare si mie "insalubru"

un om

Florin Staicu spunea...

Sa va arat cum stau lucrurile in ceea ce va priveste :

1. In primul rand , cand accesati Inernetul sistemul va aloca un numar care va identifica (IP) . Prin urmare , stiu ca sunteti cel care semneaza (si) Teodolit . Cunoscandu-va IP-ul , va pot afla identitatea reala , dar nu cred ca merita efortul .

2. De obicei , postarea sub un pseudonim neasumat indica carente de caracter . Cand renunti si la pseudonim si jignesti ascuns in dosul anonimatului , faci proba josniciei .

3. Greselile gramaticale si de exprimare frecvente denota o pregatire precara si , destul de probabil , un intelect mediocru .

Atat despre d-vs. ca individ . In ceea ce priveste insultele d-vs. , sa le luam pe rand :

1. Chestia cu taiatul mainii trebuie inteleasa ad litteram . Nu este o figura de stil . Intelegeti semnificatia precizarii ?

2. Cunoasteti proverbul "cine se aseamana , se aduna" ? Experienta de viata imi arata ca arareori cei diferiti se intovarasesc ... In afara de asta , nu judec un om dupa vorbe , ci dupa fapte . Iar daca ne referim amandoi la numitul Colceriu , l-am vazut chiar zilele trecute intr-o ipostaza care presupune cel putin o mare doza de nesimtire plus un dispret fatis fata de drepturile altora . Daca si cand voi considera necesar , voi dezvolta subiectul .

3. Ca multi altii , folositi termenul frustrare fara sa-i cunoasteti intelesul . O sa repet , si pentru d-vs. : frustrarea presupune , fara exceptie , legitimitate . Altfel spus , ceea ce d-vs. vi se pare a fi rautate este o stare legitima . Adica indreptatita . Intelegeti cum stau lucrurile ?

4. Inclusiv pentru cei asemenea d-vs. , am specificat inca din primul articol publicat pe acest blog ce sunt , ce nu sunt , si ce anume incerc sa (va) transmit . Nu ma simt dator sa repet .

5. In ceea ce priveste prezumtiile d-vs. privitoare la relatia mea cu Danesan , sunt de-a dreptul calomnioase . Daca v-as da in judecata , ati putea proba ceea ce sustineti ? Precis nu ...

... Danesan nu este in pozitia sa-mi interzica nimic . Chioscul la care faceti referire este in Primarie , dar nu este gestionat de Primarie , ci de o firma . Ca pondere in activitatea mea , importanta respectivului punct este nesemnificativa . In plus , nici Danesan , nici altcineva asemenea d-lui , nu au ce sa-mi ofere . Nu au avut nici in trecut si n-o sa aiba nici in viitor . Intelegeti cum stau lucrurile ?

6. In nici o imprejurare nu am pretins ca as fi obiectiv . Incerc sa fiu obiectiv , ceea ce e cu totul altceva . In plus , spre deosebire de d-vs. , nu am nici simpatii , nici interese politice .

Trec peste penibilitatile din finalul postarii d-vs. si inchei facand doua precizari : nu frecventez barurile si am prieteni mai putini decat degetele unei maini . Cu certitudine nu va numarati printre ei , asa ca pe viitor renuntati la apelativul "prietene" .

Cele bune ,

Florin Staicu spunea...

@ Teodolit alias Anonim

Pe viitor o sa va rog sa va asumati parerile cu nume si prenume verificabil . Acesta este ultimul comentariu neasumat pe care vi-l postez .

Si acum , sa va raspund .

In ceea ce-l priveste pe Danesan , aveti , in parte , dreptate : "a fost (si este , n.m.) un fel de tobosar al celor de la ATS" .
Cu toate astea , una dintre diferente este ca nu a avut si nu are interese directe nici in turism , nici in afaceri , deci poate oricand sa revina la o atitudine corecta inclusiv fata de "operatori" . Asta spre deosebire de unul care are interese directe si in turism , si afaceri . Si care este , in plus , parte dintr-un grup de interese care a probat in permanenta dispret si pentru comunitate , si pentru lege .

In afara de asta , pe Danesan il cunosc de multi ani si-i recunosc cel putin o calitate (in sensul de absenta defectelor respective) : chiar nu este nici arogant , nici infatuat . Asta spre deosebire de parvenitii stransi in ATS , care , in cel mai bun caz , mimeaza si buna-cuviinta , si modestia ...

Mai pe intelesul tuturor , daca Danesan este cum este - si este , nu am nici un motiv sa aleg unul cu un potential si mai nociv ...

P.S. Sunt curios sa aflu daca aveti suficienta forta morala sa va asumati afirmatia - plastica dar sugestiva - "Burlacul mi se pare si mie "insalubru"" . Aveti ?

Florin Staicu spunea...

@ Teodolit alias Anonim

Am lamurit si chestiunea identitatii d-vs. . IP-ul de la care ati postat (109.98.201.95) este acelasi cu cel folosit de un anume IonK. (de fapt , C.) .

Florin Staicu spunea...

@ Anonimul

Ma (va) intrebam mai sus daca aveti suficienta forta morala sa va asumati afirmatia "Burlacul mi se pare si mie "insalubru"" . Intre timp , am aflat suficient de multe ca sa inteleg ca orice asumare iese din discutie .

In plus , pot aprecia ca pe o dovada de mare tupeu ca cineva aflat in pozitia d-vs. sa aduca vorba de obiectivitate ... Sau sa insinueze o relatie bazata pe interes intre mine si primarul Danesan ... Sa continui ?

Ce credeti ca s-ar intampla daca va fac public numele si dezvolt putin cele de mai sus ?

denisa spunea...

In calitate de posesoare a unei amintiri neplacute petrecuta la cumpana dintre ani, nu voi vota fam Colceriu...
Cu ce inima impietrita trebuie sa fii inzestrat sa pretinzi unor tineri studenti(24 persoane), pentru doar cateva ore petrecute cu ocazia petrecerii revelionului intr-un modest spatiu de langa scara scolarilor, suma de 50 RON / persoana - doar chirie - si sa eviti sa le eliberezi factura?
De fapt, afacerile nu se fac cu inima...

Florin Staicu spunea...

Pentru operatori , banul este scopul vietii . Chiar si atunci cand o fac pe milostivii se asigura ca n-o fac in pierdere : fie deduc donatiile , fie isi fac reclama , fie isi autosatisfac ego-ul , fie cu o mana dau si cu zece iau , s.a.m.d. .

In ceea ce priveste sustragerea de la emiterea facturii de care aminteati , cum credeti ca se fac banii de vila si de gipan ? Platind impozite la stat ? Este suficient sa arunci o privire peste cifrele publicate de operatori ca intelegi cam care este dimensiunea evaziunii practicate in turism . Raportat la aceste cifre , cei mai multi dintre ei ar trebui sa locuiasca in garsoniere si sa circule cu autobuzul . Cand vine vorba de pretentii , insa , nimeni nu le sta in fata ...

Anonim spunea...

va citesc cu admiratie de ceva timp, un singur comentariu as avea, lasati-l va rog pe tobosar in pace. e simpatic, pana la urma, daca ar fi sa luam cati si unde pleaca fondurile primariei, macar el isi merita banii.

Florin Staicu spunea...

Va multumesc pentru aprecieri .

In ceea ce priveste chestiunea tobosarului , cateva precizari :

1. Probabil ca daca as locui in alta parte si l-as vedea/auzi de 2-3 ori pe an l-as gasi , sa zicem , pitoresc . Caraghios , dar pitoresc . Cand il auzi insa cel putin saptamanal , devine , ca sa folosesc un eufemism , agasant . Agasant si penibil .

2. Personal , apreciez ca prestatia acestuia foloseste exclusiv operatorilor . Din acest motiv , nu inteleg de ce trebuie platit din banii comunitatii .

3. 26.000 lei / anual inseamna cca. 21 milioane lei vechi / lunar . Pentru o prestatie de maximum 2-3 ore , 2-3 zile pe saptamana , mi se pare nu mult , ci indecent de mult . ... Asta in conditiile in care salariul castigat de majoritatea celor care muncesc (muncesc , nu se plimba batand toba) minimum 8 ore/zi , 6 zile din 7 , se invarte in jurul a 7 milioane lei vechi .

Daca credeti ca argumentele de mai sus nu sunt pertinente , simtiti-va liber(-a) sa ma corectati .

P.S. As aprecia daca ati gasi cu cale sa va insusiti opiniile cu nume si prenume .

Anonim spunea...

Nu îmi vine să cred că nu ştiţi cine este Amos Oz. Iată aici o mică prezentare http://ro.wikipedia.org/wiki/Amos_Oz

Doi, cred că deja aţi descoperit că este bărbat, iar nu femeie şi

Trei, e sub demnitatea oricui, chiar şi a dumneavoastră să îl "gratulaţi" cu termenul "jidan(că)". Aţi ajuns foarte jos ... prea jos.

Eu ştiu că ura întunecă gândirea, dar atitudienea antisemită se pedeseşte.

AlergicLaPortocale

Florin Staicu spunea...

Devine plictisitor sa tot repet ca nu dau doi bani pe curajosii care injura pitulati in dosul anonimatului . Cum insa postarea d-vs. a reusit sa-mi descreteasca fruntea , o public si va si raspund :

1 si 2.. Cum adica nu va vine sa credeti ? Tinand cont de faptul ca Amos Oz este un scriitor evreu de mana a doua (asta ca sa nu fiu rautacios) , nu cumva ma banuiti ca avand o cultura mai intinsa decat cea pe care o am ? In aceeasi ordine de idei , literatura iudaica contemporana chiar nu face parte din aria mea de interes .

3. Mi se pare nepotrivit ca cineva care nu are suficienta demnitate sa-si asume opiniile emite aprecieri privind demnitatea mea ...

In ceea ce priveste "termenul jidanca" , face parte din lexicul limbii romane . Ca si termenul tigan , daca vreti . Imi pare regretabil faptul ca un cuvant parte din lexicul limbii romane va lezeaza sensibilitatea de asa maniera incat consimtiti sa fie sters .

Si fiindca mi-ati imbogatit cunostintele , o sa va intorc bunavointa : cuvintele jidan/jidanca apar in operele multor clasici romani . Amintesc doar cativa dintre cei mari : Eminescu , Goga , Slavici , Iorga , Paulescu , Crainic , Nae Ionescu , Eliade , s.a.m.d. .

4. Afirmati ca "(...) stiu ca ura intuneca gandirea" . Nu "am citit/auzit ca ura intuneca gandirea" , ci "stiu ca (...)" . De unde stiti ? In afara de asta , o precizare : ura intuneca ratiunea , nu gandirea . Intelegeti diferenta ?

Apoi , presupuneti gresit : nu sunt antisemit . Semiti sunt si arabii . Detest , in schimb , tupeul si obraznicia exhibate de majoritatea jidanilor , inclusiv a celor oplositi in Romania . Un exemplu de obraznicie este si cenzurarea vocabularului limbii romane . Spre deosebire de cozile de topor care accepta fara sa cracneasca obrazniciile jidanilor , voi exprima intotdeauna ceea ce gandesc , indiferent de consecinte .
...

Daca aveti alergie la portocale , de ce nu incercati o lamaie ? Poate o s-o gasiti mai pe gustul d-vs. ... .

P.S. Voi publica si cealalta (tentativa de) postare a d-vs. daca v-o insusiti prin semnatura verificabila . Presupun ca banuiti de ce ...

(IP d-vs. este 188.26.23.47)

Florin Staicu spunea...

Anonimei

M-am gandit ca fiind prea ocupata cu lectura operelor iudaice contemporane , nu va ramane destul timp sa mai cititi si clasicii nostri . De aceea , mi-am luat libertatea sa caut un text care sa contina cuvantul jidan si sa si ilustreze punctul meu de vedere . Am ales o poezie scrisa de Eminescu si pusa la index de jidani :

Doina

De la Nistru pân’ la Tisa
Tot Românul plânsu-mi-s-a
Ca nu mai poate strabate
De-atâta strainatate.

Din Hotin si pân’ la Mare
Vin Muscalii de-a calare,
De la Mare la Hotin
Mereu calea ne-o atin;

Din Boian la Vatra Dornii
Au umplut omida cornii
Si strainul te tot paste,
De nu te mai poti cunoaste.
Sus la munte, jos la vale
Si-au facut dusmanii cale;

Din Satmar pâna ‘n Sacele
Numai vaduri ca acele.
Vai de biet Român saracul,
Indarat tot da ca racul,
Nici îi merge, nici se ‘ndeamna,
Nici îi este toamna toamna,
Nici e vara vara lui
Si-i strain în tara lui.

Dela Turnu ‘n Dorohoiu
Curg dusmanii în puhoiu
Si s-aseaza pe la noi;
Si cum vin cu drum de fier,
Toate cântecele pier,
Sboara paserile toate
De neagra strainatate.

Numai umbra spinului
La usa crestinului.
Isi desbraca tara sânul,
Codrul – frate cu Românul -
De secure se tot pleaca
Si isvoarele îi seaca
Sarac în tara saraca!

Cine-au îndragit strainii
Mânca-i-ar inima cânii,
Mânca-i-ar casa pustia
Si neamul nemernicia.

Stefane, Maria Ta,
Tu la Putna nu mai sta,
Las’ Arhimandritului
Toata grija schitului,
Lasa grija Sfintilor
In sama parintilor,
Clopotele sa le traga
Ziua ‘ntreaga, noaptea ‘ntreaga,
Doar s-a ‘ndura Dumnezeu
Ca sa-ti mântui neamul tau!

Tu te ‘nalta din mormânt
Sa te-aud din corn sunând
Si Moldova adunând.
De-i suna din corn odata,
Ai s-aduni Moldova toata,
De-i suna de doua ori
Iti vin codri ‘n ajutor,
De-i suna a treia oara
Toti dusmanii or sa piara
Din hotara în hotara,
Indragi-i-ar ciorile
Si spânzuratorile!

Cine ne-au adus Jidanii
Nu mai vaza zi cu anii
Ci sa-i scoata ochii corbii
Sa ramâe ‘n drum cu orbii

Cine ne-au adus pe Greci
N’ar mai putrezi în veci
Cine ne-au adus Muscalii
Prapadi-l-ar focul jalei
Sa-l arza sa-l dogoreasca
Neamul sa i-l prapadeasca

Cine tine cu strainii
Mânca-i-ar inima cânii
Mânca-i-ar casa pustia
Si neamul nemernicia.

... Acum ce facem ? O ajustam si pe aceasta ? Sau mai bine o radem cu totul , ca sa menajam sensibilitatile jidanilor ? Recititi , va rog , ultima strofa ...