luni, 4 martie 2013

Alt principiu cu geometrie variabila plus puseu de demnitate sau impostura politica ?



In litera si spiritul acordului de la Maastricht si a acordului de la Schengen ar fi trebuit sa devenim parte a spatiului Schengen din martie 2011 .
Din motive care depasesc prevederile celor doua acorduri , anumite state UE s-au opus si se opun procesului . Altfel spus , desi Romania a facut eforturi considerabile pentru a-si respecta obligatiile asumate (inclusiv contribuind cu peste 1 miliard de euro la bunastarea germanilor si a francezilor , de exemplu) , respectivele state incalca dezinvolt acordurile incheiate .

… Ni se tot repeta , printre altele , ca asa zisa Uniune este construita pe principii de “ne-discriminare , toleranța , justiție , solidaritate și egalitate” . Lozinca este evident mincinoasa . O zicere mai apropiata de adevar ar putea fi “Uniunea este construita pe principii cu geometrie variabila , unii membri fiind mai egali decat altii” …
 

Ca o subsecventa a celor de mai sus , am urmarit cu oarecare amuzament parte din reactiile la ultimele declaratii ale cuplului Corlatean & Ponta . Cele mai nostime mi s-au parut ale celor care ii banuiau pe cei doi de … nationalism . In ordine si aproape la fel de distractive au fost reactiile celor care vad declaratiile celor doi ca pe un puseu de demnitate .

Tinand cont fie si numai de parcursul din ultimul an al politicianului Ponta putem exclude , fara ezitare , ipoteza puseului de demnitate . Unul care consimte sa ignore un vot exprimat democratic fiindca asa i s-a impus de catre primii intre egali este orice , numai demn nu …

In ceea ce priveste nationalismul , iese cu totul din discutie . Cu doua sau poate trei exceptii , Romania nu mai are politicieni nationalisti . Avem romani renegati si alogeni pretins romani care nu se sfiesc sa-si exhibe ticalosia (ex. Baconschi , Ungureanu , Papahagi s.a.m.d.) , avem adepti mai mult sau mai putin sinceri ai multiculturalismului si ai “casei cumune europene” , avem ultraliberali al caror unic Dumnezeu e banul , avem socialisti din a caror doctrina a ramas doar internationalismul , dar nu mai avem nationalisti . Avem doar impostori oportunisti si ipocriti care pozeaza , din timp in timp , in nationalisti .

Asa ca tuturor celor care privesc spre premier cu speranta , doua vorbe : nu va faceti iluzii … 


UPDATE 20.40 :
N-a trecut ziua si micul Titulescu a facut vira . “A nuantat” , cum s-au grabit sa califice inconsecventa si compromisul cei de la Antena 3 ...
Nuantarea a fost instant remarcata de guvernator , care a laudat-o apasat intr-o conferinta de presa dedicata . Si cand te lauda vrajmasu’ , nu-i a buna …  
.

4 comentarii:

razvan coltea spunea...

A-l banuii pe micul Titulescu de demnitate e total inutil.Pe langa comportamentul lui duplicitar si dubios se mai intampla ceva ce a fost surprins foarte bine de Nistorescu intr-un editorial din Cotidianul.

Florin Staicu spunea...

Sunt prea destui cei care cred ca actualii guvernanti dau semne de demnitate . Unii se amagesc chiar cu gandul ca ar putea fi nationalisti ...
In fapt , cei in cauza nu sunt nimic altceva decat politicieni , adica lacomi , oportunisti , ipocriti , mincinosi , neloiali , nedemni , gata sa vanda orice si pe oricine oricui le satisface lacomia si le garanteaza impunitatea .

Anonim spunea...

Florine,nu comentez nimic dintre postarile tale (mai ales ca nu sunt de acord cu o parte dintre ele)dar cred ca articolul lui Paul Goma, pe care il gasesti pe net sub titlul Saptamana rosie 28 iunie - 3 iulie 1940 sau Basarabia si evrevii - este in orizontul tau de interes si de gandire.
Suntem despartiti din mai multe puncte de vedere, dar macar aici avem oarece in comun.

Nu vreau sa ma identific public şi te rog sa-mi respecti această dorintă. Am vrut doar sa-ti fac cunoscut acest text, dupa cum, de buna seama, astept sa-l si comentezi (macar asa, un pic)
PS. Atentie la ultimele doua treimi ale articolului.

Paul Goma e un basarabean foarte pătimaş si cumplit de invesunat impotriva comunismului (din cauza caruia a suferit mult,din cauza caruia nu s-a mai intors si nici nu se va mai intoarce - nici macar in vizita in Romania - din cauza caruia are o amintire nu tocmai placuta despre Sighisoara - unde a fost intr-un centru de tranzit pentru refugiaţii basarabeni - momente descrise, daca nu ma insel in Din Calidor)

BONUS 1
Nonacescu.ro Steagul secuiesc - Secretul la vedere de pe stema Romaniei

BONUS 2
Razboiul de 100 de ani pentru Schengen.Explicatii geopolitice


Florin Staicu spunea...

Ca o chestiune formala si de ordin general , imi este greu sa inteleg cum persoane cu opinii atat de sententioase nu reusesc sa gaseasca suficienta forta morala sa si le si asume …

Ca o chestiune punctuala , observ ca va manifestati ca si cand ne-am cunoaste bine de tot din moment ce faceti aprecieri atat de dezinvolte in legatura cu orizontul meu de interes si de gandire … Chiar credeti ca sunteti in masura sa faceti asemenea aprecieri ? Despre absenta politetii nu va mai intreb nimic .


Stiu cine este Paul Goma . Am citit cateva din eseurile dumnealui si l-am si urmarit intr-un interviu amplu . Relativ la sustinerile d-vs. in ceea ce-l priveste , o singura remarca : nu stiu cat de anticomunist “cumplit de inversunat” a fost din moment ce in august 1968 s-a inscris in P.C.R. …

O sa citesc , cand ii va veni randul , si eseul de care aminteati . Daca o sa-l gasesc interesant , poate o sa-l comentez . Pana una , alta , m-am uitat peste el si nu am remarcat nimic fundamental deosebit de opiniile exprimate in eseurile deja citite , cu exceptia randurilor dedicate scriitorului Amoz Oz (randuri care mi-au sarit in ochi) .


… Interesante cele doua articole recomandate cu titlu de bonus .