sâmbătă, 9 martie 2013

Ce sarbatoresc , de fapt , maghiarii , la 15 martie ?



… Cu perfidia* care-i caracterizeaza , pretind ca sarbatoresc “ziua maghiarimii de pretudineni” .

De fapt , prima din cele trei sarbatori nationale ale Ungariei** (remarcabila dovada de nationalism) are o semnificatie cat se poate de precisa : la 15 martie 1848 , Parlamentul Ungariei a hotarat anexarea Ardealului , in conformitate cu punctul 12 al Proclamatiei revolutiei ungare . (Ulterior , la 30 mai 1848 , Dieta de la Cluj confirma hotararea , proclamand unirea neconditionata a Ardealului cu Ungaria , in ciuda vointei exprimate de romani inclusiv la Adunarea Nationala de la Blaj , din 3-5 mai 1848 .)

Acestei anexari i-au urmat asasinarea a peste 40.000 de romani ardeleni (inclusiv femei , copii si batrani) şi incendierea a 300 de sate romanesti , cu tot cu bisericile si manastirile ortodoxe apartinatoare .

In aceasta criminala intreprindere , armata ungara a fost secondata indeaproape de batalioane formate din localnici maghiari voluntari (garzi) si de asa numitele tribunale de sange .

Masacrele au fost infaptuite la indemnul si sub conducerea unora ca Petöfi Sándor***, Kossuth Lájos , Vásvari Pál**** , Csányi László***** , cei 13 generali (carora tandemul Iliescu-Nastase le-a acceptat , in 2004 , reamplasarea unui monument la Arad) etc. .

Civili romani nevinovati au fost asasinati prin impuscare si spanzurare inclusiv in sate din apropierea Sighisoarei (cum ar fi Albesti , Vanatori , Nades si Viisoara) . Edilii nici uneia din aceste localitati nu au considerat necesar sa marcheze tragedia , daca nu prin edificarea unui monument , macar prin amplasarea unei placute comemorative …


* “trăsătură de caracter, faptă, manifestare care denotă răutate, viclenie, necinste, în ciuda aparențelor binevoitoare” (DEX)

** … urmate de Ziua Sf. Stefan (20 august) si de aniversarea revolutiei de la 1956 plus de aniversarea proclamarii Republicii Ungare din 1989 (23 octombrie) .

*** care îi considera pe romani “paduchi” , “gunoi“ , “corbi scarbosi fata de care nu trebuie sa existe îndurare” etc. . Probabil pentru toate aceste merite , prin straduinta primarului Ioan Dorin Danesan , Petőfi  are o statuie in singurul parc din Cetatea Sighisoarei .

**** cel care ii scria lui Kossuth , in 1849 , ca “neamul romanesc va fi exterminat” .

***** “comisar civil” numit de Kossuth . Sub ordinele lui directe au fost asasinati , in numai patru luni , peste 6.000 de civili romani plus carturarul sas Stephan Ludwig Roth (impuscat la 11 mai 1849 , in Cluj) . Pana si generalul Bem a sfarsit prin a fi “scarbit de nesfarsitele atrocitati ale acestui Csányi László”
.

Niciun comentariu: