miercuri, 13 martie 2013

Dupa cum banuiam , nici Primaria Sighisoara nu da doi bani pe multiculturalism



Cu adresa 2946/IX/1/04.03.2013 , am primit raspuns la propunerea inaintata Primariei Sighisoara cu privire la edificarea unui grup statuar dedicat multiculturalismului .

Raspunsul este productia numitului I. F. Pascu , “consilier superior in cadrul Compartimentului Patrimoniu UNESCO al Primariei Sighisoara” , individ care , in afara calitatii de consilier superior , pretinde ca este roman si istoric pe deasupra . Pentru conformitate , raspunsul este insusit prin semnatura si de primarul Danesan Ioan Dorin , cel caruia trebuie sa-i ramanem vesnic recunoscatori pentru amplasarea bustului lui Petofi Sandor in Parcul Cetatii Sighisoara .


Cei care au avut curiozitatea si rabdarea sa citeasca facsimilul de mai sus au putut constata ca raspunsul este fondat pe o asertiune stupida (“In proiectul de amenajare a parcului din Bastionului Cizmarilor a fost prevazuta o singura statuie”) si care NU are in nici un fel legatura cu propunerea mea . Iata si argumentele :

In primul rand , propunerea mea viza edificarea unui grup statuar dedicat multiculturalismului , nu o adancire a tendintelor segregationiste care se contureaza in municipiu .

In al doilea rand , daca raspunsul face referire la un viitor grup statuar “alcatuit din 8 statui dedicat unor personalitati marcante ale culturii romane” si amplasat “in scuarul din fata cladirii Centrului de excelenta in handbal Marian Cosma” , nu sufla nici un singur cuvintel despre vreo statuie , bust sau macar placa comemorativa dedicata unei/unor personalitati marcante ale culturii SASESTI , ceea ce mi se pare de neacceptat din motive care tin si de bunul simt si de evidenta istorica . In aceeasi ordine de idei , tare mi-e ca invocatul grup statuar “alcatuit din 8 statui dedicat unor personalitati marcante ale culturii romane” va ramane o povestire intre multe altele …

In al treilea rand , nici curtea fostei Case a Pionierilor , nici “scuarul din fata cladirii Centrului de excelenta in handbal Marian Cosma” nu sunt zone de interes turistic . Parcul din Cetate , in schimb , este . Prin urmare , turistul va asocia Sighisoara , inclusiv Sighisoara medievala , cu Petofi si cu maghiarii , asociere clar favorabila intereselor iredentiste dar care contravine si adevarului si intereselor comunitatilor romanesti si sasesti .

Pentru toate aceste considerente , dezavuez atitudinea celor platiti din greu inclusiv de mine sa ne reprezinte si sa ne apere interesele . Toti semnatarii raspunsului sunt fie iresponsabili , fie de rea credinta , fie stupizi de-a dreptul … 
 


P.S.  F.f. interesanta sincronizarea sforarilor cu “presedintele filialei locale ASTRA” , care , coincidenta , a depus la numai cateva zile dupa propunerea mea o propunere-substitut si un angajament agreate si adoptate instant de primarele Ioan Dorin Danesan . Voi urmari cu atentie ce se va alege si de propunere , si de promisiuni .       
.

6 comentarii:

Anonim spunea...

Domnule Staicu, vreau sa fac doua precizari pe care va invit sa le verificati daca nu vi se vor parea veridice.
I. Astra Sighisoara, filiala Astra sau orice alta varianta nu exista. Ceea ce exista este un grup de oameni in jurul medicului Larga care in numele unei fundatii/asociatii/oganizatii (intitulata Astra) dau comunicate de presa, dezvelesc placi comemorative si dau diplome. Va invit sa verificati daca la la vreo institutie a statului (oricare ar fi ea) exista inregistrata in Sighisoara o organizatie cu acest nume.
II: Intr-adevar Domnul Baia unul din reprezentantii Astrei Sighisorene solicita de ani de zile Primariei sprijinul pentru amenajarea unui grup statuar in fata Catedralei nicidecum altundeva.

Florin Staicu spunea...

Mi se pare mie sau va contraziceti atunci cand afirmati ca “Astra Sighisoara, filiala Astra sau orice alta varianta nu exista” , dupa care continuati cu “Ceea ce exista este un grup de oameni in jurul medicului Larga care in numele unei fundatii/asociatii/oganizatii (intitulata Astra) (…)” ?

Evident ca o sa verific cine este cel care a percutat atat de prompt la necesitatea momentului si in numele cui promite ca va contribui “cu realizarea busturilor si montarea acestora“ .

Indiferent de ceea ce voi afla , raspunsul numitului Pascu (insusit si de faptuitorul Danesan si de celelalte doua ipochimene care il semneaza) este de un derizoriu care frizeaza ticalosia .

Anonim spunea...

Vi se pare...

Florin Staicu spunea...

Sa inteleg ca sustineti ca dl. Larga si grupul de oameni din jurul dumnealui sunt niste impostori care vorbesc fara drept "in numele unei fundatii/asociatii/organizatii intitulate Astra" ?

Anonim spunea...

Handbalistul al carui nume il poarta centrul de excelenta din orasul nostru se numea Marian Cosma! Miron este minerul-lider! Mhai

Florin Staicu spunea...

Multumesc pentru observatie . Am facut corectura necesara . Fara sa fiu malitios , greseala a fost concludenta in sine ...