sâmbătă, 17 aprilie 2010

Cetatea Sighisoarei – evenimente “la zi”


- Cu toate ca lucrarile de (re)pavare nu s-au incheiat nici pana azi , au inceput lucrarile de reparatii la ceea ce s-a (re)pavat anul trecut . Data limita de incheiere a tuturor lucrarilor a fost stabilita (mai nou) pentru sfarsitul lunii aprilie . Parerea mea : nici vorba . In plus , sunt sigur ca foarte curand vor incepe lucrarile de refacere la ceea ce s-a refacut in luna martie (vezi zona Piata Cetatii , zona in care , atunci cand ploua , apare o baltoaca de minimum 30 m.p.) .


    In buricu' Cetatii ...

     Intrarea in Piata Cetatii ...

    Langa Vlad Dracu ...

   Langa si sub Turnul Cu Ceas ...

- Au (re)inceput lucrarile de toaletarea arborilor din Cetate . Lucrari executate , ca de obicei , cu drujba . Ieri a fost toaletat , de la colet , un salcam de dimensiuni impresionante , situat la urcarea in Cetate dinspre cladirea (ruina) care ar fi trebuit sa fie CEC-ul . Intre timp , CEC-ul s-a pripasit in hangarul senatorului Basa .

  Rezultatele toaletarii ...

La vedere raman cotetele traditionale cu suveniruri kitsch ...

Daca “toaletarea” arborilor va continua in felul asta , in cativa ani problema arborilor din Cetate (si imprejurimi) va fi rezolvata . Definitiv .  
- Locuitorii Cetatii au formulat si depus doua cereri - catre Primarie si catre Consiliul Local - in care solicita aplicarea Regulamentului de trafic in Cetatea medievala – Zona protejata cu valoare UNESCO   . Conform primarului , planul convenit nu este pus in practica din cauza “presiunilor” operatorilor in turism , respectiv a Asociatiei Turistice Sighisoara .
- Acum o saptamana , Asociatia Locuitorilor Cetatii a initiat si a desfasurat o actiune de curatare a zonei situata in proximitatea liceului “Joseph Haltrich” . Participarea nu a fost pe masura asteptarilor , dar rezultatele au fost satisfacatoare , in sensul ca s-au strans zeci de saci cu gunoi .
- Marti (20 aprilie a.c.) , in sediul Primariei , va avea loc o intalnire intre locuitorii Cetatii si conducerea orasului . Tema : discutarea starii Cetatii , cu accent pe aplicarea Regulamentului de trafic in Cetatea medievala . Rezultatele intalnirii sunt previzibile . Adica ramane cum a stabilit Asociatia Turistica Sighisoara : nici o regula .

2 comentarii:

tibor hartel spunea...

Ma tot gandesc, daca "sfidarea legilor" este cumva sinonimul cu ceea ce inseamna "roman". Cu exceptziile si scuzele de rigoare, plus abstractziile de rigoare etc. Este impresionant ca aceste chestiuni efectiv se intampla. Traiesc in Sighisoara de ceva timp, da` mereu apar noutatzi!

Florin Staicu spunea...

@ Tibi

Nu cred , Tibi . Mai degraba as observa ca sfidarea legilor este o trasatura tipica pentru invartitii "tranzitiei" , parveniti de genul "operatorilor" si "politicienilor" care ne sufoca cu iubirea lor .

Evident , exista si alte categorii de cetateni care incalca , pur si simplu , legile .

De sfidat sfideaza doar cei care se simt - si sunt - deasupra legii . Cei care stiu ca beneficiaza de impunitate .

Ceilalti risca .