luni, 26 aprilie 2010

O revista a presei


Azi dau peste doua articole interesante , ambele publicate in “Jurnalul national” . Primul il citez integral , fara sa mentionez autorul . Motivul : consider ca nu are calitate morala (ceea ce nu altereaza in nici un fel valoarea si sensul celor afirmate) . Din cel de-al doilea articol , semnat de Adrian Paunescu , o sa citez selectiv cateva idei :
“Statul român s-a dezvoltat aberant. Dincolo de problemele de inteligenta, moralitate sau competenta ale persoanelor care detin cele mai importante functii publice, statul român are o problema de fond, care anuleaza orice sansa de progres: a devenit cel mai mare dusman al propriilor cetateni. Statul român îsi impoziteaza salbatic proprii cetateni, le reduce abuziv salariile, le anuleaza dreptul legal la pensie, le falimenteaza discretionar afacerile si nu pierde niciun prilej sa-i umileasca, sa le demonstreze forta arbitrariului si arbitrariul fortei. Aceasta combinatie de hotie si violenta se numeste, in orice dictionar juridic, tâlharie! Statul tâlhar nu ofera niciun avantaj adevarat cetătenilor sai. Nu construieste nimic. Distruge orice entuziasm bine intentionat si orice initiativa care iese din logica sa viciata. Nu îsi indeplineste obligatii esentiale precum asigurarea unui sistem de educatie competitiv, a unui sistem de sanatate eficient sau a unui nivel decent de protectie sociala .” (“Impozitarea salbatica a propriilor cetateni” – Jurnalul National)  

“...Putred de bogat cum e, ministrul finanţelor vânează atent sărăcia, să o facă şi mai săracă. El vorbeşte cu lejeritate ciocoiască despre lărgirea bazei de impozitare, în acest fel ţinându-i departe de înţelesul malefic al pledoariei sale pe cei pe care îi va băga curând în storcător, să le mai ia din averea de o para şi jumătate pe care o au. (...)
Poporul român e cusurgiu. El vrea să trăiască; adică, nu e destul că s-a născut, mai vrea să şi trăiască. Aşa ceva nu prea s-a văzut în istorie. Nici nu e prima oară în istorie când acest popor n-a înţeles misiunea spirituală pe care a primit-o şi s-a dedat la acte de tulburare a ordinii publice, ca de exemplu în 1907. Calendarele s-au mai schimbat între timp, dar focul a învăţat să mocnească în cărbuni. Deşi trăieşte foarte-foarte prost, poporul român are impresia că trăieşte foarte-foarte prost. Să aibă el mania persecuţiei? Să i se pară lui că una i s-a promis în 1989 şi exact inversul i se oferă la 20 de ani după? (...)
În orice caz, obiceiul ţăranului român, de a produce, trebuie temperat, înainte de a fi reprimat cu totul. Conspiraţia din pieţele româneşti, bazată pe pătrunjel, păstârnac, mărar, usturoi, ştevie, lobodă, ridichi, urzici, pătlăgele roşii, ceapă, măcriş, spanac, trebuie înnăbuşită în faşă. Iar nenorociţii ăştia din sate, care muncesc mult şi se mulţumesc cu puţin, trebuie aruncaţi în puşcărie, să vadă cum vor mai creşte ei zarzavaturi şi rădăcinoase în condiţiile perfect controlate ale puşcăriile noastre de larg consum!” (“Definitiva belire a ţăranului român” – Jurnalul national)

P.S. Subscriu , fara rezerve , la caracterizarea statului roman drept “stat talhar” . As continua cu observatia ca locul talharilor este la puscarie sau in streang . In cazul particular , pedepsirea pe cale legala a talharului este imposibila . Talharul este chiar Statul . Adica Legea si Forta . Prin urmare , caile legale fiind inchise , ce ne ramane de facut ?

Niciun comentariu: