luni, 5 aprilie 2010

O alta replica care nu si-a (mai) gasit loc pe Samizdat


Primesc un mail de la Cosmin Moga care ma roaga sa-i postez o replica data d-lui Hedrich . Motivul : “… eventual scrie ca si introducere ca te-am rugat sa postezi raspunsul respectiv pentru ca pe Samizdat, acolo unde trebuia sa fie postat, nu mi l-a postat” . Fara comentarii , iata replica in discutie :  

HANS DRAGA, O SA ITI RASPUND PUNCTUAL, CU CAPSURI , CA SA VEZI BINE CEEA CE-TI SCRIU.

Venind pe Breite prin padure dinspre Ana-Ipatescu, nu am gasit niciun panou informativ despre platou, cu toate ca din acea directie vine un numar mari de vizitatori pe platou (si potentiali distrugatori, in persoana tinerilor care locuiesc nu departe si carora le placea intrecut sa se plimbe cu motoretele pe acolo sau chiar sa-si incerce motoferastraiele pe carpenii din liziera). Cautand un panou informativ am dat de cel din tabla de langa drum, in dreptul cabanei paznicilor, panou cu totul inestetic, de design “postcomunist”. Ar trebui sa exista cel putin vreo 10-12 panouri amplasate fiecare la punctele de acces in platou, astfel incat sa nu le poti evita/rata! Si, mai ales: sa fie marcate zonele ariei, mai cu sema cel cu interdictie. NU am vazut pe platou (in partea sudica, cel putin) asemenea panori de zonificare si de interdictie!!)

PROIECTUL SE FINALIZEAZA IN ANUL 2011, IN PROIECT ESTE PREVAZUTA REALIZAREA PANOURILOR. UNELE S-AU FACUT ALTELE SE VOR FACE. NU O SA FACEM PANOURI SPECIAL PENTRU TINE. SUNT CURIOS CIT VOR REZISTA, IN SPECIAL CELE DIN ZONA STRICT PROTEJATA. O SA TE ROG SA FACI VOLUNTARIAT SI SA TE OCUPI DE PRINDEREA ACELORA CARE LE VOR SPARGE, PENTRU CA DE SPART SE VOR SPARGE SIGUR.
VEZI, PROBLEME DE LOGICA, IN LOCUL PANOULUI HOROR DE CARE ZICI, A FOST UN PANOU FOARTE FRUMOS, FACUT DE ALEX, ITI POATE CONFIRMA. A REZISTAT O LUNA JUMATATE. RECORD. ULTERIOR, PANOUL A FOST FACUT DIN FIER PENTRU CA TRAIM IN ROMANIA SI NU AM VRUT SA-L MAI VAD SPART. EL CONTINE REGULAMENTUL REZERVATIEI SI HARTA, CEEA CE PROBABIL INFURIE SI MAI TARE UN “GOSPODAR” CU O SECURE IN MINA. NU ITI IMAGINA CA L-AM FACUT ASA DIN ARGUMENTE ESTETICE, CI CA SA NU MAI POATA FI SPART.

Inainte sa ajung la panou de la drum am trecut pe langa renumitul teren de fotbal – care, sincer, nu stiu ce mai are de cautat acolo – teren la marginea caruia am vazut urme de masina in zapada (credeam ca-i interzis sa iesi pe iarba cu masina) si, in plus, chiar si o bucata destul de mare de material izolant de la scutul unui motorul de automobil. ?????

NASOL. TARE. CIND SILVICII AU PUS BARIERA JOS, TOT POPORUL A SARIT CU GURA, “ASTIA DE LA MET INCHID BREITELE. CU CE DREPT?”. ACUM: “DE CE SE INTRA CU MASINA PE BREITE. REFERITOR LA TERENUL DE FOOTBAL, ORICE REZERVATIE ARE UN LOC IN CARE SE DESFASOARA ACTIVITATI DE RECREERE. NU CRED CA FOTBALISTII VOR DEVASTA REZERVATIA.
DA, ESTE ADEVARAT, ACCESUL IN REZERVATIE CU MIJLOACE DE TRANSPORT MOTORIZATE ESTE INTERZIS, AM SPUS ASTA SI IN CL. AU FOST DE ACORD SA INCHIDA ACCESUL MASINILOR, SE VA FACE O PARCARE UNDEVA, IAR PE  PLATOU SE VA VENI PE JOS. DUPA SARBATORI O SA FAC O CERERE CATRE CL, PENTRU SEDINTA DIN APRILIE. TREBUIE SA SPUN CA, CONSILIERII LOCALI AU FOST FOARTE DESCHISI IN CEEA CE PRIVESTE BREITE. 

Indreptandu-ma spre cabana ca sa ma uit la panourile informative de acolo am fost atacat de o adevarata haita de caini de paza care m-au inconjurat, latrand agresiv la mine de la 1 m distanta, si asta timp de cca 2 minute pana a iesit, intr-un final, paznicul din cabana. Era ca la stana si aveai impresia ca acuma te mananca cainii! Va intreb, dincolo de impresia ‘artistica’ pe care ti-o da o asemenea “primire” ostila, ce s-ar putea intampla daca un vizitator neavizat (cu copil mic de ex. sau cu caine de companie) ajunge intr-o astfel de situatie?? Frica, panica si o reactie in lant care duce la escaladarea agresivitatii cainilor de paza – toate astea putand duce la o veritabila trauma pt. vizitatori!

HANS, ESTE SINGURA PROBLEMA REALA SI O SA O REZOLV TOT DUPA SARBATORI. ESTE ADEVARAT, CIINI DE ACOLO AU “TRAUMATIZAT” FOARTE MULTE PERSOANEJ. NU GLUMESC, ESTE ADEVARAT SI O SA REZOLV PROBLEMA. ZIUA VOR STA LEGATI DAR SEARA VOR FI DEZLEGATI. VEZI NU INTRA NOAPTEA IN REZERVATIEJ. INCA CEVA, LA 6 DIMINEATA URSUL A VENIT LA MULS LA OI, CEVA DULAI TREBUIE PE ACOLO SA DEA DE STIRE. DIN NOU NU GLUMESC, URSUL PAPA SI OAMENI DACA ESTE INFOMETATJ.

Dupa ce a iesit paznicul din cabana sa nu credeti ca s-ar fi grabit sa cheme cainii inapoi ci eu trebuia sa insist s-o faca. Raspunsul lui era ceva gen: Hai ca nu musca! Asta in timp ce cainii continuau sa latre la mine f agresiv… Faptul ca paznicul a discutat apoi pe un ton prietenos cu mine (fara sa fi dat semne ca ar fi inteles ca nu e deloc OK ce au facut cainii cu ‘vizitatorul’), nu schimba in esenta problema ca dorinta de a vizita platoul Breite se poate solda pt. orice turist cu niste experiente foarte neplacute sau chiar “nasoale”.

DA, NU AU INTELES PENTRU CA SUNT FOARTE MILOSTIVI SI ADUNA CIINI PE CARE II HRANESC. AU FOST ACOLO INTR-O VREME O GRAMADA DE CIINI.
DAR AM INTELES EU SI VOI REZOLVA PROBLEMA.

Infine… Panourile informative de la cabana mi s-au parut ok ca si design si informatii, insa unul dintre ele era deja degradat, daca retin bine, si era reparat foarte provizoriu si in mod inestetic. Apoi, in fata panourilor si langa acestea erau stivuite suluri de sarma impletita de gard (pt protejarea puietilor de stejar, presupun). Pai, acolo se face magazia de materiale, unde vin turistii ca sa se informeze????(asta daca au curajul sa se apropie de caini si scapa fara muscaturi sau infarct). E un lucru atat de simplu si esential incat nu pot sa-mi ascund dezamagirea fata de custozii care nu cunosc si/sau nu aplica, aparent, niste lucruri elementare care tin de gospodarirea/”managementul” unei asemenea rezervatii!

HANS, PINA CIND ITI RASPUND TINE, MA TAVALESC DE RIS. UNUL DINTRE PANOURI A FACUT “POC” PENTRU CA LEMNUL RAMEI NU A FOST DE CALITATE, S-A UNFLAT, A INGETAT SI A ARUNCAT AFARA PANOUL DIN INTERIOR. PAZNICII BINEVOITORI L-AU PUS LA LOC CUM AU PUTUT, PROBABIL STIAU CA VEI VENI TU PE SUSJ.
HANS DRAGA, SIRMA CU PRICINA, ESTE PENTRU REALIZAREA GARDURILOR PENTRU PUIETII DE STEJAR, LUCRARE LA CARE DACA O SA PARTICIPI SI TU CA VOLUNTAR, SE VA TERMINA MAI REPEDE SI BALOTII DE SIRMA NU TE VOR MAI AGRESA ESTETIC.
DE CE SUNT ACOLO? HANS, NU AI OBSERVAT CA SUNT IN DREPTUL GEAMULUI????????  INCA NU REALIZEZI CA TRAIESTI IN ROMANIA SI ….SE FURA. SUNT PUSI ACOLO CA SA FIE SUB OCHI MEREU. OF. SPER CA SECUREA, GALETIILE SI LEMNELE NU TE-AU DERANJAT, ESTE NORMAL SA FIE PE ACOLO. EU NU AM OBSERVAT DEBANDADA NICIODATA LA CABANA.

Apoi, in preajma cabanei se gasesc tot soiul de obiecte utile si inutile, ca la o gospodarie rurala neglijata, ceea ce da o puternica impresie de neglijenta si lipsa de interes/cunoastere din partea responsabililor vizavi de necesitatile estetice elementare ce trebuiesc respectate la gestionarea unei arii naturale protejate unice in regiune! Cu alte cuvinte: fara prezenta infrastructurii realizate pentru paza si ocrotirea platoului, Breitele ar arata mai bine! Ce paradox!

AM RASPUNS MAI SUS, NU STIU CARE LUCRURI SUNT INUTILE, FI MAI CONCRET. ORICUM, DE DRAGUL TAU, O SA LE SPUN PAZNICILOR SA ASCUNDA IMEDIAT LUCRURILE CARE TE DERANJEAZA, ALTFEL II DAU AFARAJ.

Apoi, tot in apropierea cabanei, la drum, statea parcat un tractor al lucratorilor silvici care exploateaza lizierele de acolo: Este parca o prezenta ostentativa a celor care nu dau efectiv doi bani pe Breite si care, prin activitatile de transport pe care le desfasoara ILEGAL pe platou, il degradeaza din pdv estetic si natural foarte mult (vezi si drumul forestier desfundat in partea sudica a platoului, stivele de lemn, trunchiurile de copaci aruncati / abandonati pe marginea santurilor…

EI, AICI AI DREPTATE, SPER SA PUTEM REZOLVA CUMVA PROBLEMA RESPECTIVA. CHIAR ASTEPT DIN PARTEA TA NISTE SUGESTII.

Vorbisem despre aceste aspecte in decembrie 2009 cu Cosmin Moga – cu care ma inteleg personal f bine si pe care-l respect ca si cercetator! A recunoscut si el ca este ilegal ce se intampla dar spunea ca nu prea are ce face (adica nu vrea sa intervina, cu toate ca ar putea) pt. ca ii este frica sa nu si-i “urce in cap” pe pe silvici!
Pai, atitudinea asta nu se deosebeste cu nimic fata de sfidarea cetatenilor practicata de catre un Danesan, Savu, Velicu sau PIF (Ioan PASCU) din Primarie, PIF fiind mandru ‘paznic’ al sitului UNESCO al Sighisoarei care toti afirma cu seninatate ca autoritatile nu pot interveni cand constata ilegalitati sau distrugeri comise de constructori in Cetate!

HANS DRAGA, UN PREOT DIN SIGHISOARA A FOST LA COMANDANTUL POLITIEI SI I-A EXPLICAT CA ESTE DISPERAT PENTRU CA TIGANII (UPS ROOMII) IL AGRESEAZA PE PAZNICUL BISERICII, L-AU AMENINTAT CA-I TAIE GITUL DACA NU-I LASA SA CERSEASCA. PROBLEMA NU S-A REZOLVAT DUPA CITE STIU. HANS, DIN NOU UITI CA TRAIESTI IN ROMANIA, TARA UNDE LEGILE NU SE PREA APLICA. DACA ASA CEVA NU SE REZOLVA, CUM CREZI CA SE REZOLVA LUCRURI MAI MARUNTE?
IN PLUS, AM EXPLICAT IN ARTICOLUL DE PE SAMIZDAT CA DACA NU AR MAI SCOATE LEMNUL PESTE BREITE, AR FI SI MAI RAU. CITESTE ARTICOLUL.
DACA VREI NEAPARAT, LE FACEM IMPREUNA LA SILVICI VRE-O 10 PLINGERI. ULTERIOR, O SA VEZI CONSECINTELE.

CONCLUZIE: Daca cei care au datoria/atributia de a face ceva anume in cadrul locului de munca, atributie consemnata chiar si in fisa postului, declara ca nu pot face nimic, insemna ca respectivii isi incalca fisa postului, adica nu-si fac treaba, adica nu ar mai trebui platiti, adica ar trebui concediati si inlocuiti cu altii care fac ceea pentru ce sunt platiti! UNEORI LUCRURILE SUNT FOARTE SIMPLE, chiar dureros de simple! Nu ca as cere concedierea lui Cosmin, doamne fereste – nu despre asta e vorba, ci vreau doar sa constat ca Cosmin nu face ceea ce ar trebui si AR PUTEA chiar sa faca, pentru a ingradi si chiar stopa activitatea destructiva a silvicultorilor pe Breite. In aceasta privinta Cosmin are o atitudine practic identica cu cea afisata de sarmanii administratori “neputinciosi” ai Sighisoarei.
MAI, MAI, AM EXPLICAT MAI SUS PROBLEMA SILVICILOR. HANS, DE CE AVETI CU TOTII O PROBLEMA CU ….BANII ???? AUZI, SA-MI TAIATI SALARIUL “ENORM”. SUNTETI CHIAR RAIJ.
Atata despre excursia mea pe Breite…
Si inca un scurt episod, proaspat, de alaltaieri, si el legat de MET: Mergand cu masina la Malancrav, pentru o filmare, am constatat ca intre Laslea si M. oamenii incendiasera (ILEGAL, desigur – si in mod deja “traditional”) mai multe terenuri, santuri samd. (Aproape toata Romania, in luna martie-aprilie arata ca in filmele de razboi ale lui Sergiu Nicolaescu!) Iar in cazul de fata totul se intampla pe deasupra si intr-un sit N2000… M-am oprit intr-unul din acele locuri si am intrat intr-o discutie/disputa cu unul dintre incendiatori. In acel moment a venit si o masina a METului, la bord fiind chiar colegul Alinei, care fusese si la intalnirea de la Primaria Sighisoara, saptamana trecuta. (Nu i-am retinut numele, din pacate.) A oprit si am discutat adhoc despre faptul ca se incendiaza ilegal vegetatia in situl N2000 (de a carui protejare se ocupa, printre altele, si METul).
Raspunsul colegului de la MET a fost insa acela ca “se face curatenie de primavara in zona”, ca asa se face aici si altele de acest gen. Adica incerca sa justifice activitatea ilegala si destructiva a celorlalti si parea ca nu realizeaza ca este ceva extrem de destructiv si pe deasupra flagrant ilegal – de impresia estetica dezolanta a scenei sa nici nu mai vorbim. De unde inteleg ca un angajat MET …nu prea cunoaste/intelege lucruri elementare privind protejarea unei arii naturale si a unor peisaje de a caror ocrotire se ocupa chiar angajatorul sau!

HANS, ESTI LA FEL DE INDREPTATIT CA SI MET SA FACI RECLAMATII. DE CE ACUZI PENTRU ORICE LUCRU MET UL???? NU STII CA EXISTA AUTORITATI CARE VAD DEALURILE ARZIND SI NU FAC NIMIC???? CE AI VREA SA FACA MET??? SD A FACUT VRE-O PLINGERE??? A FOST SOLUTIONATA PROBLEMA ???? HANS, AI FACUT CEVA IN DIRECTIA ASTA? AI REZOLVAT CEVA?
CONFUNZI MET-UL CU GARDA DE MEDIU SI APM. ESTE ABSURD SI RAUTACIOS. MAI HANSJ!

Concluzionand cele relatate in episoadele de mai sus: Cred ca nu trebuie sa fii specialist in toate domeniile in care activeaza METul ca sa ai cel putin un ‘feeling’ daca ceea ce se intampla intr-o zona geografica in care activeaza aceasta fundatie, este sau nu destructiv. Or acest feeling se pare ca le lipseste unora dintre cei activi la voi. Scuze ca o spun atat de franc… (Impresia mea este aceea ca daca ar trebui imbunatatit ceva in acest sens, atunci la capitolul “activitati gospodaresti”, adica la lucrurile acelea simple, practice, marunte dar totusi f. importante (pt ca sunt VIZIBILE), de activitati palpabile, “hands-on”. In rest, sincere felicitari pentru proiectele desfasurate pana in prezent – si succes in proiectele viitoare, printre care se vor putea gasi, sper, in ciuda criticilor de mai sus, chiar si initiative comune.

HANS, HAI SA FACEM RECLAMATII SI SA VEDEM DACA LA ANUL SE REZOLVA PROBLEMA.
IN LEGATURA CU LUCRURILE MARUNTE, TI-AM RASPUNS MAI SUS, LOGIC SI SIMPLU.

PS: Am facut remarcile critice de mai sus, din simplul motiv ca prea bate la ochi numarul mare de lururi …marunte care par a nu functiona in unele activitati practice ale MET asa cum ar trebui – sau asa cum ati vrea, probabil, si voi!
In speranta ca nu voi fi gresit inteles, raman cu multe urari de bine – si va doresc SARBATORI FERICITE!

SARBATORI FERICITE SI TIE!

Cosmin Moga

Un comentariu:

tibor hartel spunea...

ceea ce vreau sa scot in evidentza:
- daca oamenii cer aplicarea legii - este bine. pana la urma, legile exista ca sa ghideze vizata in societate si sa mentzina linistea si pacea, si sugurantza, plus, sa dezvolte bunastarea, si sa vegheze asupra acestuia. este deci rau, daca nu te misti in cadrul legii, si de aceea este pedeapsis cel care incalca legea. suna frumos nu? da, dar, depinde din ce punct de vedere vezi problema. eu vad legea ca pe o manifestare scrisa a unei sistem de valori care exista in societate. deci, scrisa-ne-scrisa, legea exista: este manifestat in bunul simtz, responsabilitatea etc. a fiecarui individ din societate. in romania din pacate, treaba sta invers: scriem legile, dar, asta nu reflecta mai deloc o stare de spirit real existent in sufletul societatzii. astfel, asa zisa lege scrisa, este doar praf in ochi. este scrisa, adoptata, updatata mereu pentru a arata celorlalte tzari ca avem si noi asa ceva, sau, cateodata sa ne jucam si noi de-a omul cinstit. dar, legile scrise, nevenind din sufletul, coreul societatzii, devin straine, societatea nu se identifica cu ele... uitatziva in jur, si poate ma contrazicetzi (bine ar fi), poate nu. experientzele, din pacate arata ca a cere aplicarea legii in anumite conditzii, inseamna conflicte si, nu neaparat vor REZOLVA situatzia. demersurile lui hans, aleX, florin - care sunt partzial vizibile si pe samizdat - arata cam ce inseamna sa ceri unor autoritatzi sa...rezpecte legea asa cum ea este scrisa! se vede clar, si rezultatul direct asupra acestor persoane a acestor demersuri. se pune deci intrebarea eterna. este oare copt romania, sau, de ce sa mai vb de romania, putem vb si de sighisoara, si atunci reformulez: este destul de "copt" acest oras sa aplice legea? nu raspund la intrebarea asta, las pe fiecare sa isi dea raspuns - dar, reamintesc: merita vazute acele exemple care sunt deja elocvente in acest sens...

- acum sa trecem la celalalt aspect al problemei. ai o rezervatzie, pe care trebuie sa o protejezi, sa ii faci management in "matricea" asta sociale, pe care o stim cu totzii. este foarte clar ca, ai doua posibilitatzi: respectzi legea asa cum este (si suportzi consecintzele) sau faci compromisuri (si, iarasi suportzi consecintzele). baietzii care au in custodie rezervatzia fanatzele clujului pot spune ce inseamna sa te tzii de aplicarea legii. si-au urcat in cap toata administratzia, au conflicte cu localnicii etc. evident, treaba nu poate merge asa. este o situatzie extrem de delicta - deci il intzeleg pe MET in totalitate in acest sens.

deci: ce este bine in aceste onditzii?

eu vad asa:

discutzii, discutzii, discutzii. cu legea in fatza. MET sa arate ca este deschis spre compromis, DAR inclusiv "silvicii" (aici treaba estemai mult simbolica...poate fi oricine...) trebuie sa arate un interes real asupra problemei, si a legii. astfel, plin de bune intentzii de ambele partzi, se poate gasi o silutzie care sa nu fie compromis.

daca o evaluare reala, obiectiva, arata ca distrugerea este mai mare prin padure ca pe breite, atunci si doar atunci, trebuie cautat o alta varianta. daca se merge pe varianta actuala, ok, dar si asta facut cu un plan "agreed" de catre ambele partzi, care sa includa masuri clare de REMEDIERE, si, disturbantza sa fie minima. in acest sens, cred ca exploatarile ar fi fost ok iarna. actualmente daca se continua exploatarile, zgomotul, nu este ok - pt ca este primavara. pasarile "ciripesc" plantele pornesc, broastele etc. la fel. este deci o perioada in care disturbarea, dupa parerea mea, trebuie oprita cu desavarshire. etc.

deci back la subiect: trebuie discutat.

amin:D